İlk alkollü içkinin üretiminden itibaren, alkol tüketimi insan hayatında ciddi bir yere sahiptir. Doğal olarak zamanla insanlar alkolün etkisini fark ettikçe daha çok tüketmiştir. Özel etkinliklere içkiyi katmışlardır. İnsanların sosyalleşme özelliği gereği bir araya gelerek de alkol tüketimi artmıştır. Tarihin çoğu noktasın sadece erkeklerin ve kadınların, zamanla birlikte de sohbet edebileceği alanlar ortaya çıkmıştır. İçki servisleri, eğlence alanları, tiyatrolar, salonlar, festivaller neticesinde farklı içki mekânları da günümüzdeki şeklini almıştır. Şu an insanlar her ne kadar evde çoğu içkiyi yapabilir olsa da, kendi başına da vakit geçirmeyi sevse de sosyalleşme hiçbir zaman insanlığa ayrı düşmez. Bu nedenle içki mekânları insanların birlikte vakit geçirmeye son vereceği ana kadar ayakta duracaktır. Publardan barlara, lokallerden meyhaneye kadar alkolün rahatlıkla tüketilebileceği çeşitli adresler bulunmaktadır. Önemli olan hangisinin size daha uygun olduğunu bulmaktır.

Pub

Publar genellikle barlarla karıştırılmaktadır. Genel görünümde aynı olsalar da temelde farklıdırlar. Publar daha çok otantik mekânlardır. Bir bölgenin, tarihi, geleneksel, yerel halkın ziyaretindeki adreslerdir. Publar yerel halkın daha çok yemek yediği, alkol tükettiği, sakin vakit geçirdiği alanlardır. Pub denilince özellikle Almanya, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerin tarihi yapıları akla gelmektedir.

Bar

Barlar, publardan ziyade daha çok alkol tüketimi üzerine odaklı alanlardır. İnsanların kalabalık ortamda, çoğunlukla ayakta da durarak vakit geçirdiği, birasını yudumladığı yerlerdir. Publara oranla daha çok atıştırmalıkların servis edildiği yerlerdir. Günümüzde bar cafe, pub bar gibi çeşitleri ile sadece kadınların ve erkeklerin de takılabileceği, yemek yenilen, etkinliklerin düzenlenebildiği barlar da bulunmaktadır. Türkiye'de de bir gelenek olarak barlar daha çok birahane olarak geçmektedir.

Meyhane

Taverna ya da meyhaneler ülkemizin özellikle rakı ile bütünleşen mekânlarındandır. Yemek yenilebilen, müzikli eğlence mekânlarıdır. Meyhanelerde özellikle mezeler dikkat çekmektedir. Meyhane kültürü Osmanlı'dan gelen, Osmanlı'ya ise Bizans'tan geçen bir kültürdür. Bizans döneminde denizciliğin gelişmesi ile liman ve meyhane kültürü olarak gelişen ve günümüze aktarılan bir mekân ve aktivitedir.

Lokal

Lokaller müzikli etkinliklerin düzenlendiği, dernek evleri sisteminde yerlerdir. Hepsinde alkol servisi bulunmaktadır. Nitekim içki ruhsatını alan lokallerde de içki tüketimi mümkündür. Lokallerin içki servis edebilmesi için ruhsat haricinde de uyması gereken kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyulduğu müddetçe alkol tüketimi mümkündür.