Alkol, binlerce yıldır insanlığın bir parçasıdır. Günümüzde, alkol sosyalliğin temel taşı olarak görülmektedir. Bu açıdan, alkollü içki tüketiminin yaşı ne yazık ki daha da küçülmektedir. Alkol tüketmeyen insan sayısı azalmış, alkol bağımlılığı da artmaktadır. Evet, alkol insanı rahatlatan, sakinleştiren, keyiflendiren bir içecektir. Pek çok sosyal etkinlikte kullanılmaktadır. Onsuz sohbet ortamları, düğünler, festivaller, kutlamalar eksik gibi görülebilmektedir. Ne var ki, tüm bu olumlu gibi görülen taraflarının yanı sıra alkolün vücuda oldukça ağır etkileri bulunmaktadır. Fiziksel olan olumsuz etkilerinin yanında aslında en ağır etkisi ruhsal ve kişisel değişimlerdir.

Alkolün Tüketimi

Alkol tüketiciliğinde iki farklı içim şekli mümkündür. Biri pasif içicilik olarak görülmektedir. Kişilerin genelde alkolle bir bağ kurmayıp düğün, iş partisi gibi özel anlarda içki içmesidir. Bir şişe bira tüketmek yeterlidir. İçkiye karşı herhangi bir arzu gelişmemekte, bir kadeh yeterli gelmektedir. Herhangi bir duygusal değişim izlenmemektedir. Bir de sürekli alkol tüketen kişiler görülmektedir. Bu kişiler hemen her an içki içebilir. Her ruhsal değişim, maddi manevi olay, etkinlik içki içmek için bir nedendir. Bu kişiler genellikle trafiğe çıkamaz hâle gelir, duygusallaşabilir, uyuyakalabilir. Ne yazık ki bu tarz içiciliğin sonu alkol bağımlılığına kadar gidebilir.

Kişilik Değişimi

Alkolü sürekli tüketen kişilerde kişilik değişimleri gözlemlenmiştir. Psikolojik olarak, alkolü çok tüketen, alkol bağımlılığıyla mücadele eden kişilerde farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Kimi insanların alkol alımı sonrası şiddete başvurduğu, alkolün etkisinin geçmesiyle bu durumdan pişmanlık duydukları bilinmektedir. Ne yazık ki, alkol tüketiminin kalıcı olmasıyla ruhsal değişimler, yani kişilik değişimleri de kalıcı olmaktadır. Küslük, kıskançlık, yalan söylemek, kendine acımak, eleştiri dâhil pek çok konuda tahammülsüzlük, dengesizlik, kabalaşma, depresyon, korku ve öfke alkolün ortaya çıkardığı kişiliğin parçalarıdır. Bu hem kişinin kendisine hem de etrafındakilere zarar vermesine neden olmaktadır. Alkolün bırakılması, tedaviye izin verilmesi kişilik değişiminden kurtulmak için tek çözümdür. Evet, alkol insan hayatının bir parçasıdır. Anlık rahatlama ve keyif durumunu ortaya çıkarabilir. Ancak, insan hayatından daha önemli değildir. Alkol tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.