Şarap dünyadaki en eski alkollü içeceklerden bir tanesidir. Meyvenin fermente edilmesi ile elde edilen bir içkidir. Yıllandıkça değerinin arttığı hemen herkes tarafından bilinmektedir. Meyvesinin kalitesinden üretimine, fıçılanmasından saklanmasına kadar çok ince işçiliği bulunmaktadır. Kalitesi renginden, kokusundan, kadehteki duruşundan anlaşılabilir. Dünyanın farklı bölgelerinde çok farklı şaraplar üretilmektedir. Ülkemizde de başlıca şarap bağları, üretim noktaları yer almaktadır. Türkiye'den dünyaya yayılan markalarla şarap bizler için de gurur kaynağı olmaktadır. Ne var ki, insanların çoğu şarabın sadece üzümden elde edildiğini düşünmektedir. Ancak şarap çoğu meyveden elde edilebilen ve son derece lezzetli ürünlerin ortaya çıktığı bir içecektir. Dünyadaki şarap çeşitliliği ve kalitesi de, etken meyvenin çeşitliliğinden gelmektedir.

Elma Şarabı

Her ne kadar üzüm şarap yapımında en çok kullanılan meyve olarak bilinse de, elma en sık üretime giren meyvedir. Elma şarabı dünya çapında bir üne sahiptir. Her bölgenin farklı iklimsel yapısına göre üretiminde bulunduğu meyveler farklılık göstermektedir. Bu nedenle kimi bölgelerde üzüm yerine elma daha çok tercih edilebilmektedir. Yumuşak ya da sert içimleri ile şarap severlerin ağız tadına uygun elma şarapları üretilmektedir. Renkleri, şişe tasarımı, kokusu ile mutlaka sıradanlığın dışarısına çıkılıp elma şarabı denenmelidir.

Armut Şarabı

Dünyada elma ve üzüm dışında sıklıkla şarabın üretiminde kullanılan bir diğer meyve armuttur. Oldukça kaliteli şaraplar ortaya çıkmaktadır. Armut şarabının yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olgun armutların kullanılmış olmasıdır. Olgunlaşmayan ya da aşırı olgunlaşan armutlardan yapılan şaraplar buruk, acı ve lezzetsiz olmaktadır. Armut şarabı seçerken üretici firmaya bu nedenle dikkat edilebilir.

Portakal Şarabı

Bir diğer şarabı yapılan ve dünyada sevilen meyve çeşidi portakaldır. Portakal kabuk yapısı diğer meyvelere göre farklıdır. Bu sebeple direkt kabukla üretimi mümkün değildir. Bilindiği gibi portakal asitli bir meyvedir. Bu nedenle portakaldan üretilen şaraplar içerisindeki asidite oranı ve tatlılığı açısından 4'e ayrılmaktadır. Bunlar; Riesling, Sauterne, yüksek alkollü ve Fortifiye şaraplarıdır.

Greyfurt Şarabı

Greyfurt da portakal benzeri bir meyvedir ve şarabı yapılabilmektedir. Portakala göre daha asidik bir meyvedir. Olgunluğu şarap üretimi esnasında bu nedenle önemlidir. Şarapçılık endüstrisinde sıklıkla kullanılan aktif kömür, greyfurttan da şarap üretilirken kullanılmaktadır. Aktif kömür ile acılığın, buruk tadın önüne geçilebilmektedir.