Alkol en özel anlarımızın vazgeçilmez arkadaşı olabilir. Hemen hemen her türlü ana dair bir içecek üretebilen insanlar, alkolü yanıbaşında tutmaya devam etmektedir. Hüzünlü anların, neşeli vakitlerin, düğünlerin ya da kutlamaların, arkadaş toplantılarının olmazsa olmazı çoğu zaman alkoldür. Dışarıdan bakıldığında insanları bir araya getiren, eğlendiren, neşelendiren ve belki de hüzünlerini bir anlığına da olsa unutturan sihirli bir içecek gibi görülebilir. Ne var ki alkollü içecekleri fazlaca tüketmek vücutta doğal olarak hasara yol açabilmektedir. Alkolle beynin ilişkisi sanıldığından daha basit ve daha etkilidir.

Alkollü İçeceklerin Tüketimi

İnsanların çoğu alkolü sakinleştirici, rahatlatıcı etkisinden dolayı tüketmektedir. Faydalı bulduğu için, mükemmel bir lezzete sahip olduğu için ya da daha farklı nedenlerden dolayı değil. Evet, alkolün insanı sakinleştirdiği doğrudur. Ne var ki bir süreliğine. Geçici bu etki alkolün tekrar istenmesine sağlamaktadır. Ancak bunu yaparken vücudumuzun pek çok noktası zarar görmektedir. Alkollü içeceklerinin tüketiminin beyne etkisi ne yazık ki pek iç açıcı değildir. Yapılan araştırmalar bunamayı hızlandırdığını göstermiştir. Modern teknoloji dünyası içerisinde yer almak yeterince beyni hazıra alıştırmayken alkolün tüketimi de daha ağır etkilere yol açmaktadır. Beynimiz vücudumuzdaki en önemli organdır. Tüm bir vücudun çalışmasından, diğer tüm organların, sinir ve hücrelerin birbiri ile etkileşiminden sorumlu olan beynin alkolle hasar alması ileride hoş olmayan etkilere neden olabilir.

Beynin Kimyası

Alkol alımı neticesinde beynin kimyası kolaylıkla etkilenmektedir. Bu değişim nörotransmitterlerin alkol nedeni ile seviyelerindeki değişimle gerçekleşmektedir. Nörotransmitterler beyinde kimyasal ajanlar, haberciler olarak çalışmaktadır. İnsanların davranışından duygu yönetimine kadar sorumlu olan bu ajanların seviyelerindeki değişim alkolle gerçekleşmektedir. Tüm kimyasal değişim ile sarhoşluk hissi, huzurlu hissetme, dopamin yükselmesi gibi anlık geçici duygu değişimleri yaşanmaktadır. Ne var ki alkolün uzun süreli tüketimi beyne sanıldığından daha fazla hasar vermektedir. Beynin yaşlanmasına, unutkanlığına, çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Beyinde kalıcı hâle gelen sorunlar kişileri sorumsuz, vurdumduymaz, her daim uykulu, depresif de yapmaktadır. Son yapılan araştırmalar da, kimi alkol tüketicilerinin kendilerini sosyal içici olarak görmesinin alkolün zararını azaltmadığını göstermektedir. İster sürekli tüketim olsun ister ara ara belli dönemlerde alkol her türlü beynin kimyasını bozmaktadır. Bu da zaman içerisinde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.