Tüm dünyada sanatçıların, özellikle yazarların alkollü içkiler ile bir arkadaşlıkları bulunmaktadır. Kimi zaman daha rahat yazabilmek, kimi zaman ilham bulabilmek, kimi zaman belki de karakterlerinden uzaklaşmak için alkolle bir araya gelmektedirler. Dünyada olduğu üzere Türkiye'de de edebiyatın kurucuları olan pek çok yazar ve şairin alkolle yakınlığı bilinmektedir. Eserlerine kattıkları, dillerinden düşürmedikleri, en lezzetli arkadaş ve edebi sohbetlerinin eşlikçisi olarak içki hoş bir yer edinmiştir. Elbette Türk edebiyatının kurucuları, tabiri caizse ata isimleri sayılan kişiler söz konusu olunca, akla da tek bir içki çeşidi gelmektedir: Rakı!

Cemal Süreya

Edebiyatta nice güzel eserlere imza atan Cemal Süreya rakı tutkunu olan isimlerdendir. Süreya'nın rakıyla çok erken yaşta karşılaşmadığı söylenmektedir. Yine de bu mühim isim rakıyı kendisine yaren seçen edebiyatçılardandır. Türk şiirinin öncü şairlerinden olan isim sakin yapısına rağmen arkadaşlarıyla bulunduğu ortamlarda rakının ve hoş sohbetin tadını mutlaka çıkarırdı. Gerçek anlamda meyhane kültürünün yaşanabilmesi için bir kişinin tek başına da bu ortamlara gitmesi gerektiğini savunmuştur.

Edip Cansever

Bir diğer rakı tutkunu şairimiz Edip Cansever'dir. Cemal Süreya'ya rakı içmeyi kendisinin öğrettiğini söylemesi ve birbirlerine takılmaları bilinmektedir. Ünlü şair, meyhanelere gitmeyi severdi. Bulunduğu şehirde mutlaka gezmeyi, meyhanelerini görmeyi ve o kültürü yerinde yaşamayı gerek görürdü. Müdavimi olduğu çokça mekân bilinmektedir. Kendisi ayrıca eserlerinin hepsini alkol almadan yazdığını, rakı içtiğinde ise hiçbir şeyi kaleme almadığını belirtmiştir.

Yahya Kemal Beyatlı

Her ne kadar bir şarap beyti yazmış olsa da Yahya Kemal Beyatlı da bir rakı tutkunudur. Şair Türk şiirinin en büyük ve önemli isimlerindendir. Yahya Kemal, daha çok seçkin mekânlarda rakısını yudumlamıştır. Ahmet Hamdi Tanıpınar, Mustafa Şekip Tunç, Cahit Tanyol, İhsan Kongar gibi büyük isimlerle aynı masalarda da yer almıştır.

Orhan Veli Kanık

35 yaşında hayatını kaybeden Orhan Veli, şüphesiz şiir denilince akla gelen ilk isimlerdendir. Eskiye dair pek çok noktayı yok sayan Kanık, Cumhuriyet şiir döneminde oldukça büyük etki yaratmıştır. Şiirleri günümüzde hâlâ soluksuz bir şekilde, keyif ve hüzünle okunan isim rakıya tutkun olan şairlerdendir. "Rakı şişesinde balık olsam..." dizesini dahi yazan ünlü şair, güçlü bir kalem, erken yiten bir can, ardında çokça anı bırakan bir Orhan Veli'dir.