Alkol yüzlerce yıldır insanların her türlü ruh hâline eşlik eden sadık bir arkadaş olmuştur. Mutlaka bir araya gelinen anlarda hikâyeler anlatılır, gülünür eğlenilir, dertler paylaşılır. Alkollü içkiler pek çok tarihe, medeniyete, kültüre ev sahipliği yapmıştır. Çünkü her türlü değişime görmüştür. Alkolün en sık tüketildiği ortamlardan biri meyhanelerdir. Pek çok şehir, pek çok sokak peş peşe dizili meyhaneleri ile ünlüdür. Kalabalığı, coşkusu, eğlencesi, sürekli yaşayan görüntüsü ile meyhaneler tüm alkol sevenlerin uğrak mekânlarıdır. Kimi sokaklar da öylesine ünlüdür ki, oralara ismini veren tarihi kişilikler, sokağın tarihe tanıklık etmiş hikâyeleri mevcuttur. Bu sokaklardan bir tanesi de Bursa'da yer almaktadır. Günümüzde Arap Şükrü Sokağı denildiğinde her Bursa'lı, hatta pek çok Bursa turisti de bu sokağı bilmektedir. Nice eğlenceyi, farklı duyguyu içinde barındıran sokağa yakından göz atıldığında müdavimi olmak kesindir.

Arap Şükrü Sokağı

Bursa'da yıllardır nam salmış olan bir meyhaneler sokağı yer almaktadır. Bu yer Arap Şükrü Sokağı'dır. Gece gündüz canlı, yaşayan, içi de dışı da bir meyhane sokağıdır Arap Şükrü Sokağı. Bursa'nın en eski, en bilinen adreslerinden biri olan Altıparmak'da, Sakarya Caddesi'nde yer almaktadır. Hem çoğu Bursalı'nın hem de kente dışardan gelenlerin müdavimi olduğu bir adrestir. Eğlencesiyle, mezeleriyle, müzikleri fasıllarıyla, kaliteli içkileri ile hem nezih bir ortam hem de gerçek meyhane ortamı bir aradadır. Meyhanelere dair deneyimi yaşamak, gerçek bir fasıl ortamında olmak isteyenlerin kaçırmaması gerekir. Uzun ve dar bir sokakta, yan yana dizili meyhaneler, bitmeyen fasıl, balığın en tazesi ve lezzetlisi ile Arap Şükrü Sokağı gerçek bir meyhane, içki kültürü arayanların istedikleri bir noktadır.

Neden Arap Şükrü Sokağı?

Şu an Arap Şükrü Sokağı olarak bilinen cadde bir zamanlar meyhaneler sokağı olarak anılmakta idi. Taşıt trafiğine kapalı olan bu sokağın önceki dönemlerinde de asıl ismi Yahudilik Çarşısı olarak bilinmekteydi. 1893 Selanik yakınlarında dünyaya gelen Arap Şükrü, Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır, savaş gazisidir. Savaştan sonra bu ünlü sokakta kendisine bir meyhane açan Arap Şükrü sunduğu mezeler, yemeklerle ünlenmiştir. Yahudililerin meyhanelerinin yanında kendi mekânında kuru fasulye, pilav, işkembe gibi ürünler servis etmiştir. İleriki yıllarda ünlenen meyhaneyi Arap Şükrü'nün 5 oğlu da işletmeyi devam ettirince ismi tüm sokağın ismine dönüşmüş ve Bursa'da bir marka hâline gelmiştir.