Kendisine oldukça geniş bir kültür yaratan rakı nasıl içilir? Rakı, oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Gösterişli olmasına gerek olmasa da her daim görünümü görkemli sofralarda yer almaktadır. Çünkü rakı sofraları eğlenceyi, hüznü, romantizmi ve tüm duyguları barındırabilmektedir. Böyle olunca da rakı ayrı bir kültürü, ayrı entelektüelliği, ayrı kuralları içermektedir. Elbette rakı nasıl içilir sorusu da rakıya yeni başlamak isteyenler, bu kültür hakkında bilgi edinmek isteyenler için kafalarda yer edinen sorulardandır.

Rakı Nasıl İçilmelidir?

Geleneksel Türk içkisi olan rakı üretimine dair en eski kaynaklar 15. yüzyıla uzanmaktadır. Rakı geleneksel bir içkidir ve içimine dair de geçmişten günümüze kimi kurallar bulunabilmektedir. Bunun nedeni gelenekselliğin ardında rakı kültürünün yer almasıdır. Tüm hislere dair ayrı sofraları oluşmaktadır. Dertliyken de, aşıkken de, arkadaş ortamında da, eğlenceli ortamda da rakı sofraları kurulmaktadır.

Elbette oldukça eski geçmişe sahip, ayrı bir kültür yaratan rakı nasıl içilir de düşündüren sorulardandır. Doğru rakı içiminde elbette ilk defa içiliyorsa sek içilmemesi önemlidir. Yıllardır aşina olan kişiler su katarak ya da katmadan da kendi ağız tadını oluşturabilmiştir. Fakat ilk defa içen kişiler farklı alkol türleri ile rakıyı karıştırmamalıdır. Sek içmemek önemlidir. Rakının çarpmaması, anasonun damağa yerleşmemesi için, yanında tüketilen şeylerin tadının da alınması için su ile karıştırılması gerekir.

Rakı İçerken Nelere Dikkat Edilir?

Rakı elbette birlikte içilen insanlarla ayrı bir tat bırakacaktır. Bulunulan ortam, kurulan sofra önemlidir. Sek içilmemesi kadar yanındaki mezeler de önemlidir. Ağızda bırakacakları tat, midenin dolu olması rakının mideyi ve genzi yakmaması, vurmaması açısından gereklidir. Rakı ile zeytinyağlılar en iyi giden mezelerdendir.  Ayrıca cacık, beyaz peynir, kalamar tava, muhammara, deniz börülcesi, lakerda da rakı içiminde eşlik etmesi gereken mezelerdendir.

Rakı içiminde hızlıca tüketmemek önemlidir. Rakı yavaş içilmelidir. Mümkünse akşamları içmek daha iyi olacaktır. Rakı şişesinin olabildiğince soğuk olması, rakının yarısı kadar su ilavesi önemlidir. Bardağa önce rakı sonra da suyun konması önemlidir. Yoksa anason üste çıkar ve tadı bozacaktır. Ne olursa olsun, rakı içiminde sofra, adap ve eşlik eden arkadaşların sohbeti unutulmamalıdır.